• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У єдності наша сила: День Соборності України

У єдності наша сила: День Соборності України

2018-01-22

/Files/images/SAM_3727.JPG

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Упродовж віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній.

Під впливом цих подій в жовтні 1918 р. у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 10 листопада того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися переговори про втілення ідеї соборності.

Урочистий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919р. о 12.00 на Софіївському майдані, де зібралися десятки тисяч киян. В присутності іноземних дипломантів держсекретар Л. Цегельський передав голові Директорії В. Винниченкові Грамоту-ухвалу УНР. Було зачитано універсал, в якому проголошено про з'єднання Західно - Української Народної Республіки з Українською (Придніпрянською) Народною Республікою в одну суверенну Народну Республіку. Від нині злилися в одно Галичина, Буковина, Закарпаття, Придніпрянська Україна в одну Велику Україну.

На жаль, це об’єднання виявилось нетривким, і невдовзі історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель знову опинились у складі різних держав. А методи, якими було здійснене нове об’єднання “сходу” і “заходу” в 1939 році, полишили в думах мільйонів українців незагоєні рани.

Ці вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Отож зрозуміло, чому однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме 21 січня 1990 р., став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України.

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель

З метою формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України в школі організовано та проведено ряд заходів:

- книжкова тематична виставка в шкільній бібліотеці «Соборна, вільна самостійна»;

- виховні години: «Україна – єдина Соборна держава», «Україно, твоя доля – єдність, злагода і воля»

- конкурс стінгазет «Соборна Україна– це значить, що наша Держава – єдина!», «Історія України і державотворення»;

- тематична лінійка «У єдності наша сила: День Соборності України»;

- флешмоб «В єдності сила народу»до Дня Соборності та Свободи України.

Учні та вчителі закладу утворили «живий ланцюг» та всі разом заспівали Державний Гімн України.

Таким чином, учні та вчителі закладу нагадали про важливі історичні віхи в історії української державності – ухвалення Четвертого Універсалу Центральною Радою та 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західно - Українська Народна Республіка об’єдналися в одну державу.

/Files/images/image-0-02-05-fd62f48ac3f2816e7bb5e9a326916a14a0bfbe0708c4920ad011f138d9475247-V.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 246

Коментарi